Kost, representation och gåvor

Mar 30, 2020Bokföring

Det är inte sällan att man bjuder anställda, kunder och partner till något gott, eller vill förstärka relationer med en liten gåva. Dock ska man tänka på att en del av dessa kostnader kan anses som privatkostnader och medföra extra beskattning, eller ligger utanför rätten för avdrag. Här sammanfattar vi vilka regler som gäller för kostnader för kost, gåvor, representation och andra evenemang. 

Fika för anställda

Inget vanligare än ordet fika i Sverige och ett mycket bra sätt att lyfta stämningen på jobbet. Fika eller som Skatteverket menar enklare förtäring är en skattefri förmån för anställda. Företaget kan dra av kostnaden för högst 60 kr ex moms per person och lyfta moms. Tänk på att kostnaden ska avse något enkelt som inte ersätter en måltid så som kaffe, te, bullar, eller en enkel smörgås.

Driver du enskild firma kan du tyvärr inte ta fikat på företaget i fall du inte har anställda.

Personalfest eller intern representation

Företaget kan bjuda personalen på fest eller ett nöjesevenemang högst två gånger per år. Företaget kan dra av max 180 kr ex moms per person för kringkostnader som entréavgift eller biljetter. Företaget kan inte dra av kostnader för mat. Däremot kan moms lyftas för ett underlag av 300 kr ex moms per person.

Tänk på att det krävs dokumentation om vilka personer som var med på festen eller evenemanget.

Andra sammankomster såsom afterwork, kick-off, och avtackningar

Företaget har rätt till avdrag för endast två evenemang per år. Andra evenemang så som afterwork, kick-off, och avtackningar är inte avdragsgilla. Personalen slipper dock kostförmån för måltiden.

Dessa sammankomster kan inte förekomma för ofta. Skatteverket medger ett mellanrum mellan sammankomster av två veckor före och efter sammankomsterna. Annars blir det fråga om kostförmån för måltiden.

Det finns inget krav på närvarande om ingen kostförmån ska tas upp.

Intern konferens eller utbildning

Om det är fråga om en intern konferens eller utbildning för anställda kan företaget dra av hela beloppet och lyfta moms som driftkostnad. Dock krävs det att det finns ett program om minst 6 timmar per dag. Det ska finnas en dokumentation om programmet.

Se upp för nöje!

Om det finns ett större inslag av nöje i programmet finns det risk att evenemanget anses som intern representation och då är avdragsrätten begränsad.

Gåvor till anställda

Företaget kan lämna gåvor till anställda så som julgåvor till ett värde av 450 kr inklusive moms per person. Gåvan kan inte vara pengar. Om gåvans värde överstiger 450 kr inkl moms blir hela beloppet underlag för förmånsskatt.

Marknadsföring

Om företaget ställer ut till exempel på en mässa och bjuder något gott till en obestämd krets av personer kan denna kostnad tas som marknadsföring och då blir det full avdragsrätt som driftkostnad.

Extern representation

Att man bjuder en kund, eller partner på lunch eller på något evenemang kallas för extern representation. Företaget kan inte dra av kostnader för mat eller spritt. Dock kan man lyfta moms för ett underlag av 300 kr ex moms per person. Företaget kan dra av kostnader för kringkostnader eller entréavgifter för högst 180 kr ex moms per person.

Tänk på att anteckna på kvittot vilka som var med på mötet och syftet med mötet.

Representationsgåvor

Företaget kan ge bort en gåva till kunder eller partner. Detta kallas representationsgåva. Gåvan kan inte kosta mer än 300 kr ex moms per person.

Gåvor som lämnas i samband med helger, personliga högtidsdagar, eller blommor som lämnas i samband med dödsfall är inte avdragsgilla.